GotowaniePorady

Czy menu jest najważniejsze przy wyborze firmy cateringowej?

0
firma cateringowa

Organizacja przyjęć, bankietów czy konferencji wiążę się z koniecznością zagwarantowania odpowiedniego posiłku przybyłym gościom. Każda firma cateringowa powinna mieć w swojej ofercie wiele wariantów menu – od klasycznego mięsnego, aż po diety wegetariańskie, czy wegańskie. Czy wybierając firmę cateringową warto jest koncentrować się tylko na menu?

Jakość i różnorodność potraw

Niewątpliwie odpowiednio zaplanowane menu to podstawa każdego dobrze zorganizowanego wydarzenia. Firma cateringowa powinna zapewnić potrawy wysokiej jakości, dbając o świeżość używanych produktów. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, firmy cateringowe coraz częściej współpracują z małymi, lokalnymi przedsiębiorstwami, dzięki czemu używane przez nie produkty są ekologiczne, pozbawione barwników i konserwantów. Ważne jest też, aby przed planowanym eventem dowiedzieć się, jakie preferencje mają zapraszani goście. Wówczas wybrana firma cateringowa będzie mogła zaoferować odrębne potrawy dla osób, które nie jedzą mięsa, albo dla tych, które nie mogą spożywać laktozy. Przy wcześniejszych ustaleniach warto także zaznaczyć obecność dzieci, jeśli taka jest planowana. Pozwoli to na przygotowanie odrębnego menu dziecięcego, dzięki czemu nawet najmłodsi, będą się doskonale bawić.

Wykwalifikowana obsługa i posiadane wyposażenie

Firma cateringowa poza dostarczeniem jedzenia, odpowiada także za sposób, w jakim ono zostanie podane. Ten aspekt uwzględnia nie tylko samą dekorację stołów, czy talerzy, ale także kelnerów. Jednak obsługa eventów to nie tylko kelnerzy. Są to także barmani, hostessy, a nawet kucharze, jeśli na wydarzeniu zapewnione jest stanowisko live cooking. Dlatego warto poświęcić czas na zapoznanie się z nimi. Dobra i uprzejma obsługa sprawi, że każdy z gości poczuje się odpowiednio doceniony, a zorganizowane wydarzenie pozostawi po sobie wiele ciepłych wspomnień. Jednak bardzo istotną kwestią jest też wyposażenie, jakie posiada wybrana firma cateringowa. Im większe zaplecze własne, tym szybsza i sprawniejsza obsługa. Zbyt mała liczba naczyń lub sztućców może spowodować nieprzyjemne sytuacje, w których goście nie otrzymają posiłku tylko ze względu na brak zastawy do jego podania. Bardzo ważna jest też jakość posiadanego sprzętu – nowoczesne akcesoria jak podgrzewcze, czy termosy gastronomiczne to absolutna podstawa każdej firmy cateringowej. Tylko tak przygotowane zaplecze pozwoli utrzymać smak i jakość przygotowywanych potraw.

Korzyści z handlu kontraktami CFD

Previous article

Fameg – polski producent klasycznych mebli w nowoczesnym stylu

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Gotowanie