Korzyści zdrowotne Pau D’arco

Choć właściwości zdrowotnych roślin przyzwyczailiśmy się szukać w liściach lub korzeniach to Inkowie znaleźli roślinę, której całe bogactwo leży w korze. Wspomaga układ odpornościowy, poprawia pracę przewodu pokarmowego, oczyszcza krew. Co takiego ma w sobie drzewo znane m.in. jako pau d’arco?

Skąd pochodzi pau d’arco?

Inne nazwy, których używa się zarówno względem samego drzewa, jak i pozyskanego z niego suplementu to m.in. lapacho lub taheboo. Roślina ta rosnąć w deszczowych lasach Ameryki Południowej osiąga około 40m wysokości, ma niezwykle twarde drewno i piękne kwiaty kolory różowego. Już rdzennym mieszkańcom tego kontynentu była bardzo dobrze znana ze względu na swoją niespotykaną odporność na wszelkie choroby i uszkodzenia. Najcenniejsze składniki znajdują się w wewnętrznej warstwie kory, leżącej pomiędzy centralną, najtwardszą częścią, a zewnętrzną korą. To właśnie ta część zapewnia drzewu niezwykłą odporność i pozwala mu się szybko regenerować po wszelkich uszkodzeniach. Właściwość ta będzie szczególnie istotna dla osób ceniących sobie środki przyjazne środowisku. Pozyskując korę lapacho nie niszczy się samego drzewa, a sam naruszony obszar bardzo szybko się „goi” i zastępuje go nowa, świeżo odtworzona kora zewnętrzna o dokładnie takich samych właściwościach.

Co zyskasz pijąc napar z kory lapacho?

W czasach Inków pau d’arco było panaceum na praktycznie wszystkie dolegliwości. W medycynie tradycyjnej napar z tej kory był i nadal jest stosowany w leczeniu zakażeń dróg oddechowych, zarówno tych o podłożu wirusowym, jak i bakteryjnym. Wspomaga też trapię sezonowych przeziębień, malarii oraz grzybic. Dzięki zawartym w korze szczególnym składnikom ma udowodnione działanie usprawniające pracę układu immunologicznego, przez co obecnie zaczyna być lapacho zaczyna być włączane jako oficjalny składnik do standaryzowanych wyrobów medycznych i leków. Regularne picie naparu z tego drzewa reguluje gospodarkę cukrową organizmu a także zwiększa produkcję czerwonych krwinek. Podczas stosowania kuracji z tym specyfikiem obserwuje się poprawę pracy układu pokarmowego, w tym również stabilizację poziomu enzymów wątrobowych i szybsze usuwanie toksyn i metabolitów. Suplement ten może służyć nie tylko do picia. Równie skutecznie wspomaga leczenie nawet trudno gojących się, zainfekowanych ran i owrzodzeń, czy nieco bardziej prozaicznych problemów skórnych, typu trądzik.

Z czego wynikają korzystne właściwości lapacho?

Kora taheboo zawiera wiele cennych składników, ale prawda jest taka, że przeważająca ich cześć dostępna jest również w innych środkach. Należą tu glikozydy fenolowe, związki kumarynowe, flawonoidy, garbinki itp. Wiele z tych substancji ma właściwości antyoksydacyjne, a więc wiadomo, że będą korzystnie wpływać na nasze zdrowie obniżając poziom wolnych rodników. To co jest unikatowe w Pau d’arco to lapachol i beta-lapachon. Są to dwa związki, które którym przypisuje się właściwości zwalczające wszelkiego rodzaju drobnoustroje. Związki te zaburzają metabolizm i równowagę enzymatyczną patogenów.