Scena jak z każdej brazylijskiej telenoweli – ona siedzi rozczochrana przed stolikiem, na którym jest mnóstwo sztućców i drapie się po głowie. Przed nią siedzi dama i zażenowana tłumaczy co do czego służy, próbując okiełznać dziką dziewczynę. Wszyscy chyba widzieli gdzieś taką scenę, ale nie wszyscy chcieliby brać w niej udział.
Jeśli nie chcemy na przyjęciu grać roli nieokrzesanej dziewczyny czy chłopca z prowincji, warto dowiedzieć się jak używać zastawy stołowej i jak ją układać na stole, kiedy zapraszamy do siebie gości. Większości oczywiście możemy się dowiedzieć z Internetu pod hasłem „sztućce ułożenie” czy „układ sztućców”, jednak takie rzeczy powinniśmy wynosić z domu. Problem w tym, że na co dzień używamy jednego widelca, noża, łyżki do zupy i do herbaty. Bardziej skomplikowaną zastawę znajdziemy na wystawnych przyjęciach i w restauracjach. Nie zwracamy uwagi na ustawienie sztućców, gdyż na co dzień nikt nie ma na to czasu.
Układ sztućców – jak rozłożyć sztućce?
Rozłożenie sztućców na stole nie jest łatwe, szczególnie kiedy mamy arsenał żelastwa po babci, którego nigdy nie widzieliśmy na oczy. W większości przypadków możemy się domyśleć co do czego służy. Przed wyprawieniem wystawnego przyjęcia w swoim domy warto dokładnie dowiedzieć się, jaki powinien być układ sztućców, ale jednocześnie musimy ułożyć menu. Kiedy zabraknie jakichś sztućców, np. do ryby można to przeboleć, natomiast jeżeli wyłożymy na stół całą zastawę, jaką mamy, a w trakcie imprezy będzie tylko jeden posiłek, sytuacja będzie żenująca. Jak rozłożyć sztućce na stole, aby było idealnie? Widelce układamy po lewej stronie, noże i łyżki po prawej. Na górze talerza układamy sztućce do deseru, gdzie widelec jest bliżej talerza niż łyżeczka. Tak wygląda podstawowy zestaw sztućców, który znajdziemy w każdym domu. Jeżeli natomiast podajemy wykwintne dania lub wybieramy się do restauracji, spotkamy się z zestawem rozszerzonym. W nim znajdziemy nóż duży, do przystawek, do ryb, duży widelec, widelec do przystawek i do ryb, łyżkę dużą, łyżeczkę deserową i nóż do masła. Wszystkie noże leżą po prawej stronie talerza, nóż do masła kładziemy na talerzyku do pieczywa po lewej. Po prawej stronie leży również łyżka do zupy. Po lewej stronie układamy wszystkie widelce. Ogólna zasada jest taka, że sztućce deserowe leżą nad talerzem, po prawej te sztućce, które trzymamy w prawej dłoni podczas posiłku, a po lewej te, które w lewej. Kiedy patrzymy na sztućce na stole ułożenie ich mówi o tym, jaki posiłek będziemy jeść jako pierwszy. Sztućce układamy tak, aby te, które będziemy używać jako pierwsze, leżały najbardziej na zewnątrz i potem w stronę talerza układamy noże, widelce i łyżki do kolejnych dań. Wszystko zależy od tego, jaką zastawą dysponujemy.
Savoir- vivre przy stole, czyli jak posługiwać się różnymi sztućcami?
Posługiwanie się sztućcami to nie lada wyczyn, szczególnie jeśli niektóre z nich widzimy pierwszy raz. Kiedy upadnie nam któryś z nich na podłogę, możemy zażartować, że ktoś głody spieszy się na spotkanie, jednak pamiętajmy, że żart powtarzany kilka razy przestaje być śmieszny. Są dwie zasady, które pozwolą nam nie uczyć się na pamięć, które sztućce pasują do konkretnych potraw. Pierwsza mówi, że sztućce używa się kolejno od zewnątrz talerza do środka, dlatego najdalej talerza są noże, widelce czy łyżeczki do przystawki potem do dania głównego i na końcu do deseru. Drugi dość sprytny sposób podpowiada, że jeśli nie mamy pewności, które sztućce właśnie powinniśmy wziąć do ręki, możemy poczekać aż ktoś inny zacznie posiłek i podejrzeć czym je. Gorzej, kiedy jemy we dwójkę i jedno czeka na drugie, jednak pamiętajmy, że to tylko sztućce i nie one są w posiłku najważniejsze. Grunt to żeby mieć z kim zjeść i żeby dania były smaczne, a to, czy pomylą nam się sztućce, czy nie jest tak ważne. W ostateczności można zapytać, a może okaże się, że wszyscy jedzą np. homara po raz pierwszy i nie wiedzą jak to „ugryźć”.
Ułożenie sztućców na talerzu – co oznacza?
Często, kiedy skończymy posiłek, kładziemy sztućce niedbale na talerzu lub opieramy je o niego. To błąd, ponieważ układ sztućców na talerzu po skończonym posiłku to bardzo potrzebna informacja zwrotna dla gospodarza. Świadczy też o naszej wiedzy dotyczącej zachowania w towarzystwie, więc warto się do niej stosować. Ułożenie sztućców w restauracji to sposób komunikowania się z obsługą. Aby ułatwić sobie opisywanie położenia sztućców na talerzu, wyobraźmy sobie, że talerz to zegar analogowy. Sztućce skrzyżowane na talerzu tak, że pokazują godzinę 12 i 9 oznacza, że skończyliśmy posiłek i jesteśmy gotowi na następny. Jeśli ułożymy nóż i widelec poziomo, tak aby ostrze i zęby widelca były zwrócone w prawą stronę, dajemy informację, że było pysznie. Kiedy jednak nam nie smakowało, możemy włożyć nóż między zęby widelca tak, aby rączki sztućców wskazywały godzinę piątą i siódmą. Kiedy chcemy, aby kelner zabrał talerz, układamy sztućce równolegle po skosie, rączkami zwrócone lekko w stronę prawą na godzinę 17.20, jeśli jednak chcemy kontynuować jedzenie, ale na ten moment robimy sobie przerwę, nóż ustawiamy na godzinie 4 a widelec na ósmej, ale tak, żeby się nie stykały. Jeżeli się dotkną, dostaniemy dokładkę. Układ sztućców decyduje o przebiegu całej wizyty w restauracji.
Comments