Kalina Janowska Blog dla Nas

Móje arty, przemyslenia i wpisy

Dom

Ułożenie sztućców

Ułożenie wszystkich elementów, sztućców, talerzy na stole w odpowiedni sposób nie jest do końca takie proste. Praca w towarzystwie savoir-vivre’u to nie lada wyzwanie. Niemniej jednak dobrze jest wiedzieć, gdzie ma leżeć widelec, czy łyżka. Może kiedyś się nam to przyda w restauracji i wtedy nie dacie się zaskoczyć. Zasady ułożenia sztućców opisałam w kilku zdaniach poniżej. Jest to savoir-vivre w pigułce. Serdecznie zachęcam do przeczytania artykułu.

Ułożenie sztućców

Oczywiście cały zestaw sztućców, które musimy rozłożyć przed przyjściem gości nie jest wyssany z palca oraz nie jest zależne od naszego humoru, czy też nastawienia. Zawsze działamy według jednego schematu, który jest całkiem prosty. Każdy element ma swoje wyznaczone miejsce na stole. Są one ułożone od kolejności korzystania z nich. Elementy, które znajdują się najdalej od talerza, powinniśmy użyć ich jako pierwsze.

Ważne ułożenie sztućców
Trzeba pamiętać o tym, aby były ułożone tak, jak będą podawane dania. Najbliżej talerza po lewej stronie powinien być widelec do dania głównego, do ryb, a na końcu do sałatek.
Po prawej stronie ułożone noże, analogicznie do lewej strony. Obok noży powinna znajdować się łyżka do zupy. Jeśli mamy taką możliwość lub będziemy jedli owoce morza, to warto położyć
na samym końcu odpowiedni do tego widelec.

Wszystko ma swoje miejsce
Stół to mapa sztućców. Zawsze powinny być z tej samej strony. Po prawej noże i łyżka, widelce po lewej stronie talerza. Widelec do owoców morza po prawej stronie. Ostrza noży zawsze muszą być zwrócone w stronę talerza.
Nad talerzem powinno znaleźć się miejsce na sztućce do deserów. Łyżeczka trzonkiem w prawo, a widelczyk trzonkiem w lewo.

Im mniej tym lepiej
Nie chodzi o to, aby na stole były tylko widelec i łyżka. Przygotowując stół trzy pary sztućców to maksimum.
Nie warto dawać więcej. Goście mogą się w tym pogubić lub pomieszać sztućce i wtedy nic z tego w ogóle nie wyjdzie. Jeśli jest sytuacja, że będzie więcej dań można oczywiście resztę sztućców podawać już z konkretną potrawą.

Ogółem stołu
Sztućce przy stole odgrywają ważną rolę. Jeśli są odpowiednio ułożone to jest dodatkowy atut. Jednak to nie wszystko. Przysłowiową śliwką na torcie oczywiście są dekoracje.
Pamiętajmy o tym, to jest ważne. Atmosfera robi się fantastyczna. Robi się ciepło, przytulnie i ze smakiem zajadamy wspaniałe dania. możemy dodać kwiaty, świece, wstążki. Możemy ozdobić krzesła, zrobić winietki na stół oczywiście hand made. Małe rzeczy a mogą świetnie wypełnić zastawę.